Recenzja wyd. DVD filmu

Historia Rock 'N' Rolla (1995)
Andrew Solt
Gary Busey

Eksplozja Rock 'N' Rolla

5 lipca 1954 roku w studiu Sun w Memphis <a href="http://www.filmweb.pl/Person?id=52138" class="n">Elvis Presley</a> nagrał utwór <b>"That's All Right Mama"</b> i w jednej chwili zmienił świat.
5 lipca 1954 roku w studiu Sun w Memphis Elvis Presley nagrał utwór "That's All Right Mama" i w jednej chwili zmienił świat. Tego dnia narodził się rock 'n' roll - najpopularniejszy gatunek muzyczny w Ameryce. Mimo przewidywań, iż rock 'n' roll przeminie jak wszystkie wcześniejsze mody, nic takiego się nie stało. W tym roku 5 lipca w USA uroczyście obchodzono urodziny R'N'R i tego dnia, wszystkie stacje radiowe w Stanach odegrały o tej samej godzinie historyczny utwór "Króla" - "That's All Right Mama". Znajdujący się na pięciu płytach DVD 10-odcinkowy serial dokumentalny "Historia Rock 'N' Rolla" jest próbą opowiedzenia 50-letniej historii tego gatunku muzycznego. Z wypowiedzi m.in.: Micka Jaggera, Bono, Bruce'a Springsteena, Davida Bowiea, Pete'a Townshenda, Ozzy'ego Osbourne'a, Jimmy'ego Page'a, Jerry'ego Garcii, Jerry Lee Lewisa, czy B.B. Kinga oraz nagrań archiwalnych dowiemy się nie tylko jak powstał R'N'R, ale również jakie znaczenie odegrał w historii świata i kultury. Ciężko jest pisać o takich filmach jak "Historia Rock 'N' Rolla". Dokumentach traktujących o tak obszernych zagadnieniach, że już przy rozpoczęciu ich realizacji wiadomo, że nie da się w 100% wyczerpać tematu. Podczas projekcji towarzyszyło mi więc nieustannie uczucie niedosytu. Z jednej strony przez 10 godzin mogłem obcować z najważniejszymi twórcami R'N'R w historii, wysłuchać wielu naprawdę ponadczasowych utworów, z drugiej jednak nie dane mi było w większości przypadków zapoznać się z zespołami, których nigdy nie miałem możliwości usłyszeć. W filmie pojawia się bardzo wiele nazw takich grup, niestety bardzo często nie towarzyszą im ilustracje filmowe bądź muzyczne. Ponadto z niezrozumiałych dla mnie powodów bardzo skromnie potraktowano w dokumencie takie zespoły jak The Beatles, czy Led Zeppelin prawie nie umieszczając w filmie fragmentów ich koncertów. Nie wiem również dlaczego w "Historii" pominięto mocne, metalowe granie. Jest to o tyle dziwne, gdyż członkowie Metalliki - jednego z najlepszych thrash metalowych zespołów w historii dość często zabierają głos w dokumencie. Jednak, jak napisałem wcześniej, temat z którym zmierzyli się twórcy "Historii" jest na tyle obszerny, że można im te drobne potknięcia wybaczyć. Nawet z nimi dokument jest fascynującą opowieścią o muzyce, czasach, w jakich powstawała i ludziach, którzy ją tworzyli. Twórcy nie pominęli niczego. Nie tylko przedstawiają nam najważniejsze dokonania muzyczne w historii gatunku, ale jeszcze dokładnie opisują jak rozwijał się R'N'R, jakie czynniki przez 50 lat kształtowały ten gatunek muzyczny, który mimo upływu czasu nadal zachował swoją świeżość i energię. "Historia..." kończy się w roku 1995, w czasach, kiedy popularność zyskują takie zespoły jak Green Day, czy R.E.M. Dokument przedstawia jeszcze wpływ rock 'n' rolla na hip hop oraz zapoczątkowaną w Seattle rewolucje grunge. Dokument może nieco rozczarować widzów ceniących najwyżej w DVD jakość obrazu i dźwięku, o których można powiedzieć jedynie, że są dobre. Nagrany w formacie DD 5.1 dźwięk broni się jeszcze jeśli weźmiemy poprawkę na to, iż wiele z koncertów oraz utworów pokazywanych w filmie zostało zarejestrowanych jeszcze w systemie mono i teraz - na potrzeby dokumentu - odnowionych. Gorzej jest z obrazem, w którym często możemy dostrzec ziarno. "Historia Rock 'N' Rolla" to przykład solidnego dokumentu, który bawiąc uczy. Słuchając wypowiedz artystów, setek anegdot i zabawnych historii oraz dziesiątków ponadczasowych utworów możemy bliżej poznać gatunek muzyczny, który odmienił świat i do dnia dzisiejszego cieszy się ogromną popularność inspirując coraz to nowe pokolenia artystów. Polecam.
1 10 6